DWOREK SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ realizuje przedsięwzięcie Rozwój Hotelu "Dworek 1885" poprzez Dywersyfikację Usług w celu Zmniejszenia Ryzyka Rynkowego i zabezpieczenia na wypadek kryzysów gospodarczych i ekonomicznych w ramach:
Program Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności
Komponent A „Odporność i Konkurencyjność Gospodarki”
Inwestycja A1.2.1 Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności
Krótki opis:
Przedsięwzięcie Przedsiębiorstwa z Wielkopolski ma na celu znaczące rozszerzenie oraz dywersyfikację oferowanych usług. Poprzez zwiększenie przychodów oraz poszerzenie gamy usług, planowane działania mają także na celu zmniejszenie ryzyka rynkowego oraz utrzymanie stabilnego poziomu zatrudnienia.
Działaniami, które będą podjęte w ramach niniejszego projektu są:
1. Otwarcie salonu/punktu masażu leczniczego i relaksacyjnego: Wprowadzenie tych usług pozwoli na rozszerzenie oferty hotelu, przyciągnięcie nowych klientów oraz zwiększenie przychodów.
2. Modernizacja i rozwój restauracji oraz kawiarni.
3. Utworzenie wypożyczalni rowerów elektrycznych.
Wypożyczalnia rowerów elektrycznych będzie dodatkowym źródłem przychodów oraz umożliwi zminimalizowanie ryzyka rynkowego poprzez różnicowanie oferowanych usług.
Wszystkie te działania są skoncentrowane na zwiększeniu odporności firmy na sytuacje kryzysowe poprzez rozszerzenie i dywersyfikację prowadzonej działalności oraz wprowadzenie rozwiązań zabezpieczający podmiot na wypadek wzrostu cen/inflację.
Cel/cele lub zadania:
Celem przedsięwzięcia firmy, która ubiega się o dofinansowanie ze środków KPO, jest zwiększenie przychodów poprzez poszerzenie oferowanych usług oraz dywersyfikację aktualnych, co przyczyni się do zmniejszenia ryzyka rynkowego. Jednocześnie celem jest utrzymanie poziomu zatrudnienia poprzez rozwój i zdobycie nowych kompetencji przez pracowników, za pomocą szkoleń i zwiększeniem ilości oferowanych usług. Dywersyfikacja działalności:
- Opracowanie planu awaryjnego i uruchomienie nowych produktów/usług takich jak salon masażu, usługa cateringowa, otwarcie kawiarni, wypożyczalnia rowerów elektrycznych, pozwolą hotelowi na elastyczne reagowanie na wyzwania i utrzymanie stabilności finansowej nawet w trudnych czasach.
- Pozyskanie nowych źródeł przychodów i zwiększenie obrotów firmy.
- Zwiększenie konkurencyjności firmy na rynkach planowanych do wprowadzenia usług,
- Wzmocnienie pozycji firmy na rynku i budowa silnej marki.
Zwiększenie odporności na sytuacje kryzysowe:
- Nowe usługi (możliwość świadczenia usług on-line, bezkontaktowo).
- Obniżenie kosztów eksploatacji i zwiększenie zysków firmy.
- Zmniejszenie emisji CO2 i dbałość o środowisko naturalne (jednoczesna redukcja kosztów).
Realizacja przedsięwzięcia przyczyniać będzie się do zwiększenia odporności przedsiębiorstwa na sytuacje kryzysowe poprzez dywersyfikację źródeł dochodu, adaptację do zmieniających się warunków, poprawę efektywności operacyjnej, zwiększenie odporności na zakłócenia w dostawach oraz zwiększenie konkurencyjności na rynku.
Grupy docelowe
Usługi będą dostępne dla wszystkich zainteresowanych usługami, nie ma ograniczeń tylko do klientów wewnętrznych.
Przykładowy grupy docelowe:
- rodziny z dziećmi;
- seniorzy;
- turyści;
Koszt przedsięwzięcia w PLN:
Wartość przedsięwzięcia: 549 497,19
Wysokość dofinansowania z UE: 317 188,39
Efekty/produkty/usługi/korzyści
Rezultatem projektu będzie:
- Otworzenie salonu/punktu masażu leczniczego i relaksacyjnego oraz innych usług Rehabilitacyjnych - Nowe usługi będą wykonywane na zakupionym sprzęcie, z myślą o gościach hotelowych (rozszerzenie oferty hotelu) oraz klientach zewnętrznych (rozwiązanie oferty działalności). PKD: 96.04.Z.
- Montaż windy dla osób niepełnosprawnych- umożliwi wprowadzenie do oferty nowych usług i ciągłość w oferowaniu nowych usług
Dostosowanie obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych co poszerzy bazę potencjalnych klientów o osoby o ograniczonej mobilności, co może przełożyć się na wzrost przychodów z działalności
- Modernizacja i przygotowanie pomieszczenia oraz stworzenie nowych usług- Poprzez wykorzystanie PKD: 56.21.Z i PKD: 77.21.Z planowane jest rozszerzenie oferty o możliwość obsługi klientów zbiorowych, cateringi i obsługę imprez zewnętrznych.
- Modernizacja i dywersyfikacja działalności- Wykorzystując PKD: 56.10.Z firma planuje wydzielić część restauracyjną na kawiarnię, co pozwoli na poszerzenie oferty i zminimalizowanie ryzyka rynkowego.
- Utworzenie wypożyczalni rowerów elektrycznych- Za pomocą PKD: 77.21.Z firma chce wprowadzić nową usługę, która będzie dostępna zarówno dla gości hotelowych, jak i klientów zewnętrznych, co zwiększy wartość oferowanych usług przez całą działalność.
Zwiększenie odporności na sytuacje kryzysowe - Działania prośrodowiskowe:
- Dywersyfikacja źródeł dochodu: Wprowadzenie nowych usług, takich jak zamawianie posiłków na wynos za pomocą aplikacji przez klientów, może zwiększyć różnorodność źródeł dochodu przedsiębiorstwa.
- Adaptacja do zmieniających się warunków- Zakup nowych technologii, takich jak tablety kelnerskie, komputery, czy oprogramowanie sprzedażowe, umożliwiają przedsiębiorstwu szybką adaptację do zmieniających się warunków rynkowych.
- Efektywność operacyjna- Nowe technologie i sprzęty mogą również przyczynić się do poprawy efektywności operacyjnej przedsiębiorstwa.
- Cyfryzacja- umożliwi wprowadzenie do oferty nowych usług i ciągłość w oferowaniu nowych usług
- Szkolenia- usługi rozwojowe- Doradztwo w opracowaniu i wdrożeniu nowych usług przez profesjonalny podmiot przyśpieszy rozwój firmy.
#KorzyściDlaCiebie
#NextGenerationEU
#FunduszeUE
ul. Kaliska 7/9
63-500 Ostrzeszów